top of page

Net bevallen? Neem de tijd

Nederland is geen land waar we rituelen en steun ontvangen van onze moeders en grootmoeders bij onze bevallingen. We worden aan ons lot overgelaten en we mogen kiezen of we cursussen volgen en welke. Of we thuis bevallen of in het ziekenhuis. Of we een geboorteplan maken of niet. Of we een doula kiezen als ondersteuning, vriendinnen, familie of alleen met je partner.Bevallen doen we allemaal anders en je hebt geen idee wat je te wachten staat. Je hebt een plan en in werkelijkheid gebeurt er iets anders.


Ik heb vele verhalen gehoord, bevallingen gezien, vrouwen begeleidt, boeken gelezen en cursussen gegeven. Ik ben zelf nog niet zwanger geweest noch bevallen, maar ik visualiseer nu al hoe ik het graag zou willen.


Ik weet dat ik bij pijn naar binnen ga en langzamer ga ademhalen. Als ik ziek ben dan trek ik me terug en focus op m’n adem om ontspannen te blijven terwijl er ongemak is. Ik weet hoe ik reageer op pijn. Ik blijf rustig. Essentieel om van jezelf te weten, hoe reageer ik op heftige pijn?


Als je je knie stoot of je elleboog. Gil je het uit? Ga je met de pijn mee? of ga je dieper ademen?

De baarmoeder is een heilige plek. De thuis van je baby. Wanneer je baby niet meer in je buik woont heeft je baarmoeder tijd nodig om te helen en de leegte weer te vullen. Er staat 6 weken voor, 40 dagen dat de baarmoeder weer in haar eigen natuurlijke staat terug is en rust heeft. Ze heeft hard gewerkt om de baby te verzorgen en op aarde te brengen.


Heb respect voor je lichaam de eerste 40 dagen. Met of zonder hechtingen, een traumatische of mooie bevalling, je lichaam heeft een paar uur aan top sport gedaan en heeft tijd nodig.


Een baby heeft 9 maanden in je veilige buik gewoond. Het is niet logisch om je kind elke dag in het licht te plaatsen, buiten te wandelen in de zon en van plek naar plek te sjouwen. Ook de pasgeborene heeft 40 dagen nodig om te wennen aan een lichaam, licht, geluid, zicht, omgeving, energie, dag en nacht ritme, eten, darmkrampen, poepen, plassen, spugen. Geef de baby de rust die het ook nodig heeft om te landen en de overgang van baarmoeder naar aarde te maken.


Wen aan elkaar, leer elkaar kennen. Jullie hebben elkaar nodig en niets is belangrijker dan jullie 2 samen. De relatie met het voeden, je borsten, de melkproductie, jij en je eetpatroon, je rust en slaap. Jullie hebben beide zorg nodig en de juiste omgeving om in te landen. De eerste tijd is belangrijk voor de hechting en veiligheid.


De buitenwereld is niet zo belangrijk en of je nu wel of niet buitenkomt? Je telefoon meteen beantwoord, je lichaam niet traint. Neem de tijd. Geef ruimte aan je lichaam, je geest en je emoties, je energie.


Voed jezelf met de juiste voeding, mensen, omgeving en kijk en luister naar je baby. Wat heeft hij of zij nodig en be there. Je mag gewoon zijn. Zijn met alles wat is.


De kraamweken, de tranen, de hormonen, de veranderingen, je slaapritme, je lichaam als voedingscentrum. Neem je tijd en pak de ruimte die er is. Deze tijd krijg je nooit meer terug en is essentieel voor de rest van de tijd. Een rustige start is een goed begin.


Voel wat je nodig hebt en geeft jezelf dat.


In liefde Maneesha

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page