top of page

Yoga als medicijn en rustpunt?Embodiment Yoga lessen

Yoga is een pad wat ik ben tegen gekomen nadat ik moest revalideren. Ik kon niet meer mee doen met de snelheid van een sportschool en mijn danslessen. Ik voelde dat ik moest vertragen.


Dit yogapad heeft mij mijn eigen leraar gemaakt over mijn eigen lichaam. Samen met het plantaardig eten kwam ik in diepe lagen in mezelf en in een verantwoordelijkheid dat ik zelf de baas ben over mijn lichaam, ziel en geest. De ademhalingstechnieken vond ik niet het leukste om te doen, maar het bracht me het grootste geheim wat ik kon ontdekken.

Ademtechnieken zorgen voor rust en verbinding. Mijn gedachten waren stil, mijn gevoelens waren rustig en ik ervoer een eenheid en tevredenheid en ontspanning. Elke dag wil ik dit voelen en zijn. Het was een medicijn om te herstellen, te genezen en te kracht op te bouwen.


Ik ging me verder ontwikkelen op dit pad. Dat pad starte ik in 2016. Ik heb mijn eigen therapeutische yogastudio gehad, waar ik verschillende lessen heb gegeven en momenteel geef ik een paar lessen per week online.


Yoga Empowerment

Yoga Embodiment

Yoga Body Stress Release


Eenheid

Yoga betekent eenheid en ik wil je meenemen om je te verbinden met rust en liefde. Om te zakken van je hoofd, naar je hart, naar je buik. Om je lichaam te gaan bewonen en de energie losmaken om vervolgens te laten stromen in je lichaam.


Je levensenergie zit opgeslagen in je lichaam en door rustig te bewegen gecombineerd met je ademhaling breng je je levensenergie omhoog. Dit brengt inspiratie, intuïtie, passie en creativiteit los.


Het 8voudig pad van yoga bevat:

1. YAMAS

Universele leefregels op het niveau van normen en waarden. De 5 yamas zijn:

 • Ahimsa: geweldloosheid. Je omgeving, medemens én jezelf geen geweld aandoen in gedachten, woorden en daden.

 • Satya: waarheidslievenheid. Leven vanuit oprechtheid en eerlijkheid, naar anderen maar ook richting jezelf.

 • Asteya: niet-stelen. Niet alleen op het gebied van tastbare goederen, maar dit gaat ook over iemands tijd verspillen of aan de haal gaan andermans ideeën.

 • Brahmacharya: onthouding. Het bewust en op de juiste manier inzetten van je (seksuele) energie.

 • Aparigraha: niet-begeren. Vrij zijn van hebzucht, de drang om (steeds meer) spullen te bezitten.

2. NIYAMAS

De niyamas zijn meer naar binnen gericht en hebben betrekking op zelfdiscipline en bewustzijn. De 5 niyamas zijn:

 • Saucha: zuiverheid. Zorg goed voor je lichaam en geest door deze schoon en puur te houden.

 • Santosha: tevredenheid. Wees tevreden met wat je op dit moment hebt, wat je kan en wat het leven je biedt.

 • Tapas: zelfdiscipline. Zorg voor precies de juiste inzet om je doel te bereiken. Wakker het vlammetje aan, zorg ervoor dat je het opstookt en brandend houdt (maak je ergens dus niet te makkelijk vanaf of geef te snel op), maar brand jezelf niet op (doe niet té hard je best, ga niet over je grenzen heen).

 • Svadhyaya: zelfstudie. Steek tijd in het leren kennen van jezelf, in zelfbewustzijn en zelfreflectie.

 • Ishvara Pranidhana: vertrouwen in het ‘Hogere’. Besef dat er meer is dan je kunt zien, welke vorm of naam je daar voor jezelf dan ook aan wil geven.


3. ASANA De fysieke houdingen. Patañjali beschrijft in de Yoga Sutra’s alleen dat je op een comfortabele, steady manier in een houding moet kunnen blijven. Pas zo’n 800 jaar later zijn alle verschillende soorten (hatha) yogahoudingen ontwikkeld, om het lichaam gezond, soepel en sterk te maken. Ook werk je aan discipline en concentratie, wat allemaal van pas komt bij meditatie (stap 7).


4. PRANAYAMA

Prana is de levensenergie, welke getransporteerd wordt door de adem. Bij pranayama gaat het om beheersing van de ademhaling, als middel om controle te hebben over je energie en uiteindelijk ook je gedachten te beheersen (het beteugelen van de bewegingen in het bewustzijn).


5. PRATYAHARA

Het naar binnen keren van de aandacht en de zintuigen, waarbij je je zoveel mogelijk onttrekt van externe stimuli. Je richt je zintuigen naar binnen, op jezelf om te ontdekken en observeren wat daar gaande is zonder je af te laten leiden door wat er om je heen gebeurt.

6.DHARANA

Concentratie, het voorstadium van meditatie. Je zintuigen zijn naar binnen gekeerd, je laat je niet afleiden door wat er om je heen gebeurt en je concentreert je op een ‘object’. Dit kan bijvoorbeeld je ademhaling zijn, een visualisatie of een mantra. Door met je volledige aandacht bij dit object te blijven en geen aandacht te schenken alle gedachten die door je hoofd schieten, wordt het vanzelf rustiger.


7. DHYANA

Wanneer de geest tot rust is gekomen middels het focussen op een object, kun je overgaan naar meditatie. De geest is kalm en produceert weinig tot geen gedachten, je bent volledig aanwezig in het hier en nu.

8. SAMADHI

Een staat van zijn waarbij je lichaam, geest en zintuigen één zijn. Je bent je bewust van het hier en nu, terwijl je een diepe verbinding voelt met alle leven om je heen en de universele energie. Je ervaart ultieme rust, vrijheid, vreugde en geluk van binnenuit.


In mijn yoga lessen heb jij nodig om helemaal tot rust te komen en diepe ontspanning te ervaren:

 1. Yogamat

 2. Deken

 3. Kussentje

 4. 2 yogablokken

 5. 2 of 1 groot kussen of yogabolster

 6. Meditatie kussentje

 7. Yoga strap - touw of band hebt

 8. Warme sokken en fijne losse kleding

 9. Thee of water

Ik wens jou een mooie reis met het 8 voudigpad van yoga. De filosofie brengt je in diepe lagen en in contact met je ziel.
Bron om te kopen:

Blokken en yogamatten zijn ook te koop bij de action


Yogamat tip: neem een 6 mm mat

Deze heb ik


Yoga bolster:

deze heb ik


Yoga riem

https://www.yogini.nl/yogariem-yogitri-stalen-gesp


Yogablokken


Yoga deken

Ik koop ze vaak bij de kruitvat of action


Meditatie kussen

Deze heb ik

https://www.yogini.nl/meditatie-kussen-zafu-parelwit?gclid=Cj0KCQjwi7yCBhDJARIsAMWFScPL_d5FLuhiomv1r8JgHm_QTahc_ZYesTwb9ttHT8vOs4WCkFLd2qAaAmgFEALw_wcB

en deze

En deze


Kies iets in jouw budget en wat fijn is voor jou.


Ik hoop je gauw te ontmoeten en dat je mag gaan genieten net als ik van het 8 voudig yogapad!


Liefs Maneesha
105 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

RELAXATION IS THE KEY TO BEING HAPPY AND HEALTHY

Conscious Relaxation for a Healthy Life Stress is a common problem in our busy lives. We are constantly exposed to all kinds of stimuli and responsibilities, which can lead to chronic stress and negat

Commenti


bottom of page