top of page

Vertraag, verstil, voel, verdiep, verbind, vertrouw, vergeef, verzachtIn zelfrealisatie liggen je antwoorden op het leven verscholen. Het grootste cadeau wat jij jezelf en jouw omgeving kan geven is de beste versie van jezelf. Jij, puur, zuiver, echt, in waarheid, zonder weerstand, gewoon jij zoals jij bent met al jouw verlangens en behoeften in het leven. Zijn wie jij bent.


1: Vertraag

We leven in een maatschappij waarin de meeste mensen last hebben van de “hurry sickness" stress. Er moet veel, we willen veel, snel en alles tegelijk. Dit zorg ervoor dat we uit ons eigen natuurlijke ritme stappen. Het ritme van je ademhaling, je verteringssysteem, je hormoonbalans, het ervaren en verwerken van gevoelens. Je hebt een eigen ritme wat bij jou past, waarin jij op je best bent. Waar lichaam, geest en ziel verbonden zijn en jij in balans bent om gezond en gelukkig te zijn. Als je niet je eigen tempo volgt, dan ervaar je weerstand, angst, verslavingen en somberheid. Door te vertragen kom je in contact met jouw tempo en leef ritme. Met het volgen van de andere stappen vind jij je eigen passie, creativiteit en levenslust.


2: Verstil

Door te verstillen, ga je je eigen gedachten horen en je eigen gevoelens. Mensen die beginnen met mediteren zeggen vaak, maar mijn gedachten zijn niet stil. Nee dat klopt en daar moet jij je ook niet op focussen. Het denken leeft grotendeels in de toekomst en in het verleden. Je gaat luisteren naar jezelf en wordt de waarnemer van je eigen gedachten en gevoelens. Jij gaat in gesprek met jezelf; Wat denk ik? Wat voel ik en hoe adem ik. Je gaat jezelf observeren jezelf serieus nemen.

De kunst is om de waarnemer te worden van het denken. De meeste mensen zijn verslaafd aan denken. Het denken is als een aap in de jungle die van boom naar boom springt en de hele dag bezig is en jij volgt de aap. Je wordt er dood moe van! Jij denkt dat je geen controle hebt over het denken, maar je kan echt je focus van de slingeraap halen en dan opeens zie je hoe groen de bomen zijn, hoe blauw de lucht. Je voelt de plek waar je bent wordt je bewust van jezelf.

Je hebt een denker, een waarnemer en een innerlijk weten. Jij gaat luisteren naar de taal die jij hoort in je hoofd en neem je eigen gesprekken waar alsof jij met je beste vriend of vriendin in gesprek ben. Hoe reageer jij op je beste vriend als hij of zij deze dingen tegen jou zegt? Door te verstillen krijg jij controle over je ademhaling en je denken komen er rust en vrede in je systeem.


3: Voelen

Jij bent een voelend wezen, alleen snap jij vaak niets van je eigen gevoel. Je hebt 7 zintuigen die de hele dag actief zijn. Het hoofd en het hart spreken vaak een andere taal. We willen allemaal rust en liefde en beseffen niet dat degene die de onrust veroorzaakt jij zelf bent. Het hart en het lichaam hebben vaak hele andere behoeften. Ten eerste heeft het lichaam een oppervlakte van sensitiviteit dat groot is. Je hele lichaam zit vol gevoelssensoren. Je huid is de grootste orgaan die je hebt.

Je huid houdt van liefdevolle aanraking, zachtheid, lucht, fijne luchtige kleding. Onderschat de kracht niet van aanraking. Wanneer je liefdevol wordt gekoesterd dan laat het lichaam het hormoon Oxytocine los. Het verzacht pijn, geeft ontspanning en een gevoel van geluk. Bij het elkaar aankijken komt dit hormoon al los. Dus elkaar even een minuut liefdevol of met een glimlach aankijken kan al ontspanning geven.

Jezelf voelen en met jezelf communiceren is iets wat je mag leren. Gevoelens als boosheid, verdriet, angst en blijdschap mag je leren herkennen en voelen. Onder spanning en onrust liggen deze emoties. Gooi ze niet op een hoop en druk ze niet weg. Leer je lichaam te bewonen en aanwezig te zijn. Herken en erken je gevoel en blijf erbij. Leer liefdevol te communiceren met je emoties en verander je denken van negatief naar positief.


4. Verdiep

Vele mensen zijn bang te verdrinken in het gevoel of zijn bang voor de pijn. Eenzaamheid, je niet begrepen voelen, afwijzing, niet gehoord of gezien zijn vaak de grootste pijlers onder de onrust. Dit wil je niet voelen, dus je blijft bezig met oppervlakkige dingen als gefocust zijn op anderen, voor anderen zorgen, overmatig denken, roken, drinken, veel werken, met je kinderen bezig zijn, sporten, seks, tv kijken, computeren, lezen. De kunst en kracht van rust is aanwezig zijn. In het Engels “Presence”. Je mag leren er te zijn voor jezelf en je lichaam gaan bewonen. Gronden, landen. Ken je dat gevoel als je in een warm bad stapt waarin het water nog stroomt. Je laat jezelf heel voorzichtig zakken in het water en als je zit denk je he he. Zo ervaar ik het ook als ik in mezelf ga zitten. Ik ga letterlijk in mijn eigen lichaam zitten. Ik ga onder mijn huid aanwezig zijn.

In je buik en bekken is de plek waar jij je veilig voelt. De meeste mensen zitten in hun hoofd en dat is schijnveiligheid. Rust zit in je lichaam. Zo ook vertrouwen, kracht, passie, seksualiteit, plezier, angst, lef, moed, durf. We kunnen allemaal heel goed voelen alleen hebben we niet geleerd dit te verwoorden en te plaatsen. Verdiep en ga de diepte in met jezelf. Dieper dan diep. Durf de bodem te raken en alles wat er in je leven heft plaats gevonden is al gebeurt. Waar ben je bang voor? De meesten zijn bang voor de echte liefde, echt geluk en kracht. De pijn is vaak het verdriet van jezelf zo te kort doen en jezelf afwijzen in wat jij nodig hebt. Verdiep en vindt waar naar je zoekt.


5. Verbind

Het synoniem voor verbinding is geen contact, afgesnedenheid en afwijzing. Helaas zijn we vaak erg kritisch naar onszelf en niet verbonden met onze liefdevolle ouder of innerlijk kind. Verbind je met alles wat gevoeld en gehoord wil worden en volg de beweging die er ontstaat in je systeem. De een wil alleen zijn, de ander wil bewegen, schreeuwen, praten, vast gehouden worden, gillen, stampen, huilen of stil zijn. Om te helen en te zijn hebben we ondersteuning nodig. Het gevoel dat we niet alleen zijn. Verbinden met liefdevolle mensen is essentieel in je leven. We hebben het echt allemaal nodig om uit de weerstand te komen, de eenzaamheid en uit angst en pijn.

Verbind met het hogere, je ziel, het goddelijke, je eigen bron. Je bent namelijk afgesneden van je eigen innerlijke wijsheid, je innerlijke stem en de kracht van binnen die alle antwoorden heeft. Verbind je met een doel, je passie, een levensdoel. We hebben allemaal iets nodig om voor te leven. Om belangrijk te zijn en ergens bij te horen.


6. Vertrouw

Velen zijn opzoek naar veiligheid en zoeken dit bij anderen. “Ik open mij alleen als ik me veilig voel” hoor ik velen zeggen of het is hier niet veilig. Er is vaak één plek waar het niet veilig is en dat is in jezelf. Als je niet aanwezig bent, niet thuis geeft, dan ben je onveilig voor jezelf en anderen. Om anderen en het leven te vertrouwen heb je veiligheid en vertrouwen nodig. Je maakt het veilig voor jezelf als jij jezelf niet in de steek laat, jezelf uitspreekt, voor jezelf opkomt en jezelf op waarde schat. Vertrouwen voel je in je lichaam, in je buik. Je kan leren vertrouwen door aanwezig te zijn in je lichaam en te voelen. Dit uit te spreken en positieve feedback te krijgen. Vertrouwen leer je voelen in het contact met anderen.


7. Vergeef

Zonder vergeving blijf je vast zitten in het verleden met de mensen die je bewust of onbewust pijn hebben gedaan of gekwetst. We hebben allemaal lessen te leren in dit leven en je hebt met iedereen in je leven een “zielencontract”. Jij bent het contract vergeten met mensen die jou het meeste pijn hebben gedaan. Vanuit liefde hebben jullie een overeenkomst afgesloten met lessen die bijdragen om jou ervaringen te geven, zodat jij als ziel kan groeien. Hoe pijnlijk en afschuwelijk soms ook, het is niet de bedoeling om je vast te blijven houden aan angst of pijn. Door te vergeven bevrijdt je de energie van de situatie en kan het uit je systeem gaan en kunnen vertrouwen en geluk zich manifesteren.


8: Verzacht

Liefde verzacht en is het beste medicijn bij alles. Onvoorwaardelijke liefde en uiteindelijk Divine liefde. We leren zoveel over de liefde in dit leven en velen denken dat de liefde voor een partner of kind het maximale is. Persoonlijk ervaar ik Divine liefde als de essentie van mijn leven. Er zit tevredenheid in, rust, eenvoud, vrede, blijdschap, warmte, zachtheid, volheid, eenheid, verbondenheid, joy, passie, creatie kracht, veerkracht, daadkracht. Om hierin te zijn mag je verzachten, verzachten, verzachten. Al je muren, controle en bescherming loslaten en in overgave komen in het zelf. De relatie met jezelf is de belangrijkste en de meest intieme die je kan ervaren in dit leven.


Goed zorgen voor jezelf, verantwoordelijkheid nemen voor je eigen geluk en gezondheid is nummer één. Zien wat je doel is, je lessen, je missie. Wie heb je nodig om van te leren, te groeien en bij te zijn? Er is iets zo moois, zo fijn en dat is haalbaar in dit leven, in het hier en nu, voor jou en voor mij. Voor ons allemaal als we ons herinneren wie we zijn. In de verzachting kan het ego positief ingesteld worden en ten dienste zijn van het hart, de ziel. Wanneer alle lage van de ego ontmaskerd zijn blijft er alleen maar liefde over.


Liefdevolle gedachten, liefde in het lichaam en liefde in je zijn. Jij bent liefde. Dat waar je zo naar verlangd is gevonden en gevoeld in het zelf.


Zelfrealisatie is de weg van het hoofd naar het hart, van angst naar de liefde, van de illusie naar de waarheid, van de eenzaamheid in de verbondenheid, naar de zichtbare en onzichtbare wereld.


Liefs Maneesha

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page